Dagje Amsterdam &
de grachtengordel

De hoofdstad van Nederland

Amsterdam centrum 15 min van Monnickendam

Natuurlijk een dagje Amsterdam !

Een dagje Amsterdam? De hoofdstad van Nederland, heeft een zeer rijke geschiedenis. U kent natuurlijk de historische grachtengordel, de vele woonboten, de bloemenmarkt, de Dam en de wereldberoemde musea. Aan een dag zal u zeker niet genoeg hebben! Dagje Amsterdam? U bent er in 15 minuten van Monnickendam met de auto of de bus.

Rond 1270 werd in de rivier de Amstel een dam aangelegd, waarna aan beide zijden (het huidige Damrak en Rokin) de binnenstad van Amsterdam ontstond. Vanaf de begintijd hebben waterwegen een belangrijke rol gespeeld bij de waterbeheersing, het transport en de verdediging. Maar vanwege de hygiëne en om het alsmaar groeiende wegverkeer meer ruimte te bieden, werden in het laatste kwart van de negentiende eeuw diverse grachten gedempt.

Tegenwoordig hebben de grachten nog steeds een belangrijke functie voor het scheepvaartverkeer, maar nu dan vooral voor toeristische doeleinden. Dit bewijzen de vele de rondvaartboten zeker! Een rondvaart door Amsterdam is uitgegroeid tot de populairste toeristenattractie in ons land. Meer dan drie miljoen passagiers genieten per jaar van het prachtige zicht op de gebouwen, (woon)boten en bruggen.

Op 1 augustus 2010 is de grachtengordel met de hoofdgrachten (Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht) en een stuk omliggend gebied opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

In Amsterdam vindt u meer dan vijftig musea met de meest uiteenlopende collecties en tentoonstellingen. De grootste en bekendste zijn het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, de Hermitage, het Anne Frank Huis en het Rembrandthuis.

Daarnaast is er een aantal kleine musea met zeer verrassende collecties.Zo vindt u vlakbij het Centraal Station één van de modernste architectonische verrassingen van Amsterdam: NEMO. Hier huist het grootste science center van Nederland. Het museum is bovendien erg leuk en leerzaam voor kinderen, al vanaf vier jaar! Vanaf het dakplein van dit grote groene gebouw, hebt u een geweldig uitzicht over Amsterdam.

Zo’n beetje voor elk land of regio dat er in de wereld te vinden is, biedt Amsterdam wel een restaurant. Zo kunt u er exotisch dineren in een Ethiopisch, Nepalees of Braziliaans restaurant, maar ook genieten van tapas, sushi, meze of couscous, of u te goed doen aan Argentijnse steaks, Hollandse pannenkoeken en Belgische friet! Als u er trek in hebt, vindt u zeker iets naar uw smaak.

De vele cafés, barretjes en bruine kroegen zijn ook nauwelijks te tellen. Houdt u van meedeinen op Hollandse smartlappen, dan ‘moet’ u naar de Jordaan, of naar De Pijp. Hier vindt u zeker de welbekende bruine cafés met tapijtjes op tafel en Hazes posters aan de muur! Hebt u een andere muziek- of interieursmaak? Ook dan zult u zeker iets vinden.

Kortom: er is zo veel te doen, dat een bezoek van een dag zeker niet genoeg zal zijn om u alles te laten beleven. Zo hebben we het bijvoorbeeld nog niet eens gehad over de bijzondere winkels, gezellige markten, leuke (water)fietstochten, prachtige pleinen en parken…