Monnickendam &
Gemeente Waterland

Middeleeuwse stad aan het IJsselmeer

Omgeving van Apartments Waterland in Monnickendam bij Amsterdam

Middeleeuws Monnickendam

Het kleine stadje (rond de 10.000 inwoners) gelegen aan de Gouwzee ligt op ongeveer 15 kilometer van Amsterdam. Monnickendam heeft een mooie, goed bewaard gebleven, historische binnenstad, met veel authentieke huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. De Sint Nicolaaskerk, uit de vijftiende eeuw, ziet u al van verre al boven alle gebouwen uitkomen.

Op de Middendam, aan de binnenhaven, staat De Waegh. Hier werd in vroeger tijden kaas gekeurd en gewogen, later werden er ook van hekserij beschuldigde vrouwen gewogen, maar tegenwoordig vindt u er een zeer sfeervol restaurant. Monnickendam is ook vooral bekend om zijn visrokerijen, maar inmiddels is er nog slechts een actief. Op een aantal dagen in de week zult u deze zeker ruiken!

Uiteraard komen bootliefhebbers aan hun trekken in dit pittoreske stadje! Monnickendam heeft maar liefst vier jachthavens en langs de kade aan ’t Prooyen liggen vele klippers en tjalken die een bezoekje waard zijn. Dus een tochtje op de Gouwzee of het Markermeer mag dan zeker niet ontbreken.

Voor een kleine stad heeft het centrum van Monnickendam best veel verschillende restaurants en cafés te bieden. Zo noemden wij al De Waegh, maar u vindt er ook eetcafé De Koperen Vis, de Franse keuken in De Roef, de Ouwe Blauwe, en in De Posthoorn (bekroond met een Michelin ster), de Italiaanse keuken van Castello di Roma , de Spaanse keuken in Los del Puerto, en de oosterse keuken in ‘t Waepen van Naang Nuan, The Four Seasons en Jade City. Lunchrooms Koffie en Cacao en da Pierra. Ook Cafés vindt u rond de binnenhaven.

Een ander markant punt is De Speeltoren, met het oudste bespeelbare klokkenspel ter wereld. In de toren is een museum gevestigd dat de geschiedenis van Waterland en Monnickendam toont. U vindt hier archeologische vondsten uit de bloeiperiode, waaronder borden, tegels en schilderijen. En bevindt u zich onder de toren rond het hele uur? Zorg dan dat u het ridderlijke schouwspel niet mist!